Διατροφή και υγεία

Οι ξηροί καρποί συγκαταλέγονται πλέον στα πιο δημοφιλή τρόφιμα. Είναι γευστικοί, εύκολα προσβάσιμοι και μπορεί να ενταχθούν εύκολα σε πολλές δίαιτες από keto έως και vegan. 
 
Παρά το γεγονός ότι έχουν υψηλά λιπαρά είναι από τις πιο πλούσιες τροφές σε ευεργετικά συστατικά για τη υγεία και τον έλεγχο του βάρους. Ακολούθως βλέπουμε μερικούς από τους πιο δημοφιλής: Αμύγδαλα, Καρύδια, Φιστίκια κελυφωτά, Φουντούκια κ.α. 
 
Οι ξηροί καρποί είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας. Χαρακτηριστικά, μία μερίδα (28g) ανάμεικτων ξηρών καρπών εμπεριέχει: Θερμίδες: 173, Πρωτεΐνες: 5g, Λιπαρά: 16g, (9 gr μονοακόρεστα), Υδατάνθρακες: 6g, Εδώδιμες Ίνες: 3g, Βιταμίνη E: 12%, Μαγνήσιο: 16%, Φώσφορο: 13%, Χαλκό: 23%, Μαγγάνιο: 26%, Σελήνιο: 56% 
 
Πέρα των υψηλών επιπέδων σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που διαθέτουν αποτελούν πλούσιες πηγές σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Τα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένου και των πολυφαινολών, μπορούν να συμβάλουν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες – ασταθή μόρια που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα και να αυξήσουν τον κίνδυνο ασθενειών. Έρευνες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά στα αμύγδαλα και τα καρύδια μπορούν να προστατεύσουν τα ευαίσθητα λιπίδια των κυττάρων από την καταστροφή της οξείδωσης και επίσης να ρίξουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης LDL και τριγλυκεριδίων, από τους πιο επικίνδυνους παράγοντες πρόκλησης καρδιαγγειακών νόσων. Αντιθέτως, καταναλώνοντας ικανή ποσότητα Αμυγδάλων και Καρυδιών καθημερινά φαίνεται πως συμβάλουμε στη αύξηση των επιπέδων καλής χοληστερόλης HDL. Παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγονται στις τροφές με υψηλά επίπεδα θερμίδων, μπορούν να συμβάλουν στη απώλεια σωματικού βάρους. 
 
Μια μεγάλη μελέτη που αξιολόγησε τις επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει να τρώνε ξηρούς καρπούς έχασαν κατά μέσο όρο 5 cm από τη μέση τους, σημαντικά περισσότερο από εκείνους που έτρωγαν ελαιόλαδο. Τα αμύγδαλα έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλουν αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους όπως επίσης και τα κελυφωτά φιστίκια.  
Αξίζει να σημειωθεί η μεγάλη συμβολή των ξηρών καρπών στον έλεγχο του Διαβήτη τύπου 2, μια από τις πιο κοινές ασθένειες που επηρεάζουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως. 
Συγκεκριμένα, οι ξηροί καρποί συγκαταλέγονται στις καταλληλότερες τροφές ελέγχου του μεταβολικού συνδρόμου και του διαβήτη τύπου 2 καθώς είναι χαμηλοί σε υδατάνθρακες και δεν αυξάνουν το σάκχαρο. Αντιθέτως συμβάλουν στη μείωση αυτού καθώς επίσης και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Πολύ σημαντική είναι επίσης η συμβολή τους στη μείωση των φλεγμονών εξαιτίας των οποίων μπορεί να προκληθούν σοβαρές ζημίες στα ανθρώπινα όργανα. 
 
Επίσης, περιέχουν μεγάλο ποσοστό ευεργετικών εδωδίμων ινών. Αναλυτικά, κατά φθίνουσα σειρά, σε 28gr μερίδα: Αμύγδαλα: 3.5g, Φιστίκι κελυφωτό: 2.9g, Φουντούκια: 2.9g 

 
Οι ξηροί καρποί είναι νόστιμοι, εύκολα προσβάσιμοι και ευρέως διαδεδομένοι. Μπορούμε να τους απολαμβάνουμε ολόκληρους, ψιλοκομμένους, ως βούτυρο και πασπαλισμένους σε φαγητά. 
Είναι πιο υγιεινοί ωμοί ή ψημένοι χωρίς πρόσθετα. Αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου ή σε ψυγείο ή και καταψύκτη για να τα διατηρηθούν φρέσκοι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. 

 
Πηγή: heathline.com